• Bericht reacties:0 Reacties

 In het kort 

  • Een groep kwekers en handelaren dreigt zich af te scheiden van bloemenveiling FloraHolland. 
  • Zij vrezen het verdwijnen van het fysieke veilen van hun speciale bloemen en planten. 
  • De groep is op zoek naar een alternatief handelsplatform. 

Een groep kwekers en handelaren dreigt zich af te scheiden van bloemenveiling Royal FloraHolland. Ze willen niet meegaan in de centralisatie van de handel zoals die door de directie van ’s werelds grootste veiling in gang is gezet. 

De kwekers en de groothandelaren, allen aangesloten bij vakvereniging Flora Futura, gaan naar eigen zeggen op zoek naar een ‘alternatief platform’ voor aan- en verkoop van hun bloemen en planten. Dat schrijft het bestuur maandag in een brief aan de directie van FloraHolland. Om hoeveel leden het gaat, is niet duidelijk. 

De leden van het in 2018 opgerichte Flora Futura zijn verbolgen over het besluit van FloraHolland om bij alle vestigingen het zogeheten landelijk veilen in te voeren. Volgens de vereniging wordt daarbij geen rekening gehouden met de behoeftes van veel gebruikers die een fysieke veiling willen behouden. 

Drie locaties, een digitale klok 

Bij landelijk veilen worden de bloemen en planten op de drie exportlocaties — Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg — op dezelfde digitale klok geveild. De veiling levert de bloemen vervolgens af op de gewenste locatie. Al langere tijd is er kritiek op dit plan van FloraHolland. Het zou ten koste gaan van nicheproducten, kleine telers en kleinere en middelgrote handelaren. 

In de brief schrijft de vereniging: ‘FloraHolland pakt slechts verbeterpunten op die voor de organisatie zelf interessant zijn. Aandachtspunten die voor haar leden en/of klanten essentieel zijn, worden volledig genegeerd.’ Volgens de vakvereniging houdt de veiling zich niet aan de afspraken ‘en dit voelt voor veel kwekers en handelaren als een mes in de rug.’ 

Ruiken, voelen en zien 

De kwekers van Flora Futura hebben een speciaal assortiment bloemen en planten dat via groothandelaren de markt in gaat. Het landelijk veilen, dat de directie van FloraHolland wil doorvoeren, zou onvoldoende recht doen aan hun producten. Handelaren willen de bloemen en planten kunnen ruiken, voelen en zien. 

Uit een enquête, die de vakvereniging begin dit jaar hield onder 850 bedrijven, bleek dat veel telers en handelaren de digitaliseringsplannen te snel vinden gaan. De top van de coöperatie heeft eerder toegezegd te onderzoeken of er een aparte veiling voor de bijzondere nicheproducten kan komen. Dat zou dan eventueel in Rijnsburg moeten gebeuren, de locatie waar veel van de kwekers en handelaren hun bijzondere producten aanbieden. 

Voor €1 mrd aan omzet in het geding 

De directie van FloraHolland, dat jaarlijks voor €4,6 mrd aan bloemen en planten verhandelt, zit in een lastig parket. De coöperatie telt vierduizend leden met vaak zeer uiteenlopende opvattingen. Voor sommige leden is FloraHolland te traag met de digitalisering en de centralisatie van de marktplaats. Anderen vinden dat de directie onder leiding van ceo Steven van Schilfgaarde veel te hard van stapel loopt. 

Jan de Boer van handelsbedrijf Barendsen zei eerder in het FD dat de kleine kwekers niet aan bod komen in de coöperatie. Hij is voorstander van digitalisering, maar wil bijzondere bloemen en planten met eigen ogen blijven zien op de veiling, anders dreigen de bijzondere nicheproducten onder te sneeuwen. ‘Daarmee kunnen 600 tot 700 kwekers van nicheproducten en €1 mrd omzet verdwijnen.’ 

Er zijn meer spanningen bij FloraHolland. Zo botst de veiling met de verenigde groothandelaren in bloemkwekerijproducten (VGB). De groothandelaren, de grootste afnemers van de bloemenveiling, hebben de medewerking aan belangrijke veranderplannen van het bedrijf bevroren. De samenwerking bij de invoering van een nieuw digitaal handelssysteem, nieuwe logistieke diensten en betaalwijzen is daarom opgeschort. 

(Foto: Robin Utrecht/ANP, Bron: fd.)

Geef een antwoord


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.